Delfts Blauw

Wie aan Delft denkt, denkt aan Delfts Blauw. De stad is beroemd om dit eeuwenoude ambacht, waarbij aardewerk met de hand wordt versierd met de mooiste blauwe decoratie. De aardewerkfabriek Royal Delft maakt al sinds 1653 hoogwaardig Delfts Blauw en nog steeds is Delft dé plek waar je kunt zien en ervaren hoe Delfts Blauw op authentieke wijze wordt gemaakt.  

Geschiedenis van Delfts Blauw 

In de 16 eeuw introduceerden de Portugezen Chinees porselein in Nederland. Het fijne en sierlijke aardewerk werd gekenmerkt door blauwe beschilderingen en was meteen zeer populair. Echter konden alleen de steenrijke Nederlanders Chinees porselein betalen. Delftse majolicabakkers begonnen daarom in de 17e eeuw met het maken van een alternatief, dat wat we nu kennen als Delfts Blauw. Het Delftse alternatief werd razend populair en op het hoogtepunt waren er maar liefst 33 aardewerkfabrieken te vinden in de stad.  

Delfts Blauw in Delft 

Op verschillende plekken in Delft kun je het ambacht van Delfts Blauw bewonderen. Tijdens uw zoektocht naar Delfts Blauw mag een bezoekje aan de aardewerkfabriek Royal Delft niet ontbreken. Dit is de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de 17e eeuw waar nog steeds Delfts Blauw wordt gemaakt. Er is een museum, het is mogelijk zelf Delfts Blauw te schilderen en het productieproces is van dichtbij te bewonderen in de fabriek. Andere aardewerkfabrieken waar Delfts Blauw wordt gefabriceerd zijn De Candelaer en De Blauwe Tulp. Ook in het straatbeeld van Delft zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden die met Delfts Blauw te maken hebben. Bewandel bijvoorbeeld de Keramiek Route, die je in een uur langs allerlei keramische hoogtepunten in Delft leidt. Breng een bezoekje aan de Delftsblauwe Tulpenpiramide bij Land Art Delft, welke helemaal met de hand is beschilderd door de schilders van Royal Delft. 

Delfts Blauw voor thuis 

Wilt u na uw bezoek aan Delft zelf Delfts Blauw in huis halen? Dat kan! Er zijn verschillende plekken waar pronkstukken of souvenirs kunnen worden gekocht. Royal Delft heeft een eigen webshop en verkooppunten door het hele land. Ook bij Heinen Delfts Blauw zijn mooie stukken voor thuis te kopen. 

Wilt u meer bezienswaardigheden in en rondom Delft ontdekken? Bekijk onze tips voor een dagje Delft, Rotterdam of Den Haag!